1. Előadás: Hogyan éljünk hulladék nélkül?

A zöld irányvonalat manapság már nem elég csak olyan formában követni, hogy lájkolunk, vagy mások képeit megosztjuk a facebook és instagram oldalon. Az sem elég, ha otthon ülünk és panaszkodunk a különböző vezetők, politikusok vagy polgártársaink csínjaira, megnyilvánulásaira. Fontos az összefogás, a személyes találkozások, megbeszélések, folytonos tanulás, ismeretterjesztés és tájékoztatás a legújabb információkról ebben a témában.  

Sajnos, az van, hogy már kifacsartuk a Földünket. A műanyagok korszakát élve már nem csak hogy fogyasztunk, hanem túlfogyasztás van. Évente többet fogyasztunk bolygónk forrásaiból, mint amennyit az képes megteremteni- megtermelni- visszaállítani. Lakossaink száma és igényeink folyamatosan nőnek. A fenntartható életmódról manapság egyre gyakrabban szó esik. Ha valaki a fenntartható életmód mellett dönt, csökkenti eddigi fogyasztását és egy szeletet felad az eddig megélt kényelméből. Erre viszont nem mindenki képes, vagy meglehet, hogy csak nem rendelkezik kellő információkkal. A megvalósult előadáson arról beszéltünk, miként lehetne megközelíteni a „nulla” hulladékot, vagyis a ZERO WASTE életmód alapelvei által csökkenteni hulladékunk mennyiségének termelését háztartásainkban. 

A ZERO WASTE életmód vagy az irány, amelyet mindennapjainkban követnünk kéne, megoldás lehet arra, hogy harmóniában éljünk a természettel és ne pazaroljunk feleslegesen. Fel kell fognunk, hogy manapság már kötelességünk a műanyagokat új alternatívákkal helyettesíteni (hogyha az lehetséges). A helyzet valóban riasztó és mi egyértelműen azon vagyunk, hogy csatlakozzunk az új megoldások kereséséhez. Lépésről lépésre ... Ezért szerveztük meg 1. előadásunkat helyben, Pogrányban.

Az előadáson 2 érdekes előadó vett részt:
- Petra Slezáková, a Zero Waste Slovakia bloggere
- Martin Hojsík, a környezetvédelemmel foglalkozó európai parlamenti képviselő

Továbbá:
- Nyitra polgármestere, Marek Hattas
- Nyitra alpolgármestere, Miloslav Špoták
- Pográny község polgármestere, Prešinsky Laura
- Alsóbodok község polgármestere, Paulisz Marián
- Kalász község polgármestere, Balázs János

Az 1. előadáson kb. 50 vendég vett részt, különböző városokból és falvakból, nemcsak a környékről. Köszönjük a részvételt!
fotók itt: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=office.ecoday&set=a.358958238132204


Pre viac informácií ohľadom spolupráce s nami nás neváhajte kontaktovať