A MI KÁPOLNÁNK2018 -ban a szakrális építészet azon elemeinek feltérképezésével foglalkoztunk, amelyek a tájban helyezkednek el. Egy jó példa erre a Kalász község nem beépített területén található kápolna, amely újjáépítésen esett át és ismét készenáll arra, hogy a helyi lakosoknak szolgáljon. Térképezéssel értékes adatokat kaptunk, amelyek közül néhányat az alábbiakban sorolunk fel.

 

Térbeli összefüggések 

Elhelyezkedés: Kalász község nem beépített területe 

A faluból kifelé haladva: a I. osztályú, 51-es sz. útszakasz, a kalászi erdő felé, a nyitott tájban, szántóföld része, egy diófa sor mentén, a "Pri tehelni" erdőrész közelében és a "Teplá" patak közelében. Kilátások: Tribeč - hegység és a Zobor- hegy, a mezőgazdasági táj, angolpark (2012 óta Nemzeti Kulturális Emlék), a diófa sor és az erdő. Kilátás a templomra és a főútra (I. osztályú, 51. számú útszakasz)

Képek:

 

1. Általános nézet az épületről, a környező fákról és a térbeli összefüggésekről, érdekes nézetekkel és perspektívákkal (nagyobb távolságból), 2. Kilátás a kápolnára - kis szakrális építészet a tájban

Szakrális épület 

A projektben egy 13 m2 -es, nyeregtetős kápolnáról van szó, amelynek két osztott tere van. A kápolna egy fő - külső és egy belső bejárattal rendelkezik. Érdekes jellemzője a kápolna főbejáratának helye, amely a bejáró út felé irányul - kőlépcső. Ez az út a község beépített területéhez, pontosabban a kalászon található Szűz Mária Mennybevétele templomhoz vezet. A kápolna főbejárata fölött sárga kereszt található. A kápolna első tere nyitott, a második teret fából készült bejárati ajtó zárja (lásd. fényképek). A kápolnában található a Hétfájdalmú Szűz Mária szobor. A korpusz alatt latin felirattal ellátott emléktábla látható.

A kápolna a múltban valószínűleg csak egy térből állt. A II. világháború után bővítették a kápolnát a második térrel. 

A kápolna épülete több anyagból tevődik össze. Maga az épület égetett téglából épült, a tetőt égetett agyagcserép borítja. A padló első rétege szintén égett téglából állt, később egy második réteg is rákerült, kőburkolatból. Régebben a tető csúcsos részét vaskereszt díszítette, ez ma már nem látható. A kápolna ajtaja fából készült és fémrács egészíti ki.

Feliratok

Az egyetlen feliratot kívülről helyezték az épületre, amely a "Geodetic point ŠNS" - Pozsonyi Geodéziai és Térképészeti Intézet információs táblán volt elhelyezve. A kápolnában a következő latin feliratot találtuk: "Votum fecititaet erexit Farkas Davit et Consors eius".


Kerítés és a zöld rész 

Régebben az épület kerítéssel volt elhatárolva, amely sajnos mára már nem maradt meg. A kápolna körül nem volt sem pad, sem más elem.  


A kis szakrális építészet elemeinek feltérképezése

Módszer SakralArch (Tóth, 2018)

Készítette: Ing. Kulmon Angelika, 07/2018

Elhelyezkedés

Kulturális régió: Alsó - Nyitra

Régió (megye): Nyitra

Járás: Nyitrai

Község: Kalász
Pre viac informácií ohľadom spolupráce s nami nás neváhajte kontaktovať