Hogyan fejlesszük településeinket a járvány idején?

A települések számára egy jó minőségű, részletesen kidolgozott gazdasági- és szociális fejlesztési program /az ilyen krízishelyzetben, mint amilyenben ma is vagyunk/ felbecsülhetetlen. Szlovákiában külön törvény szabja meg, hogy minden településnek kötelessége elkészíttetni saját gazdasági- és szociális fejlesztési programját az elkövetkezendő évekre. Mivel koronavírus-járvány van, ezért a jelenlegi helyzet eltér az előző évek helyzetétől. Ennek következtében a települések, ill. a helyi önkormányzatok gyakran nem tudják, hova tovább és mit lesznek képesek a közeljövőben finanszírozni, ill. fejleszteni. Ez az időszak viszont akár különleges is lehet. Néhány megoldás, vagy irányelv már megtalálható a települések kész programjában, csak annyit kéne tenni, hogy "kihúzni ezeket a dokumentumokat a település fiókjából".


De vajon, hogy is néz ki egy ilyen dokumentum? Mit takar és mire szolgál? 

Egy gazdasági- és szociális fejlesztési program stratégiai tervként szolgál a falvak, városok és régiók részére. Ezenkívül ez a dokumentum a döntési folyamatok alapja, de ugyanúgy alapjául szolgál a települések identitásának kialakításánál is. Tehát, egyszerűen fogalmazva ez a program tartalmazza azokat a konkrét lépéseket és célokat, amelyeket egy falunak, városnak, vagy régiónak a fejlődése érdekében 5–7 éven belül véghez kéne vinnie.  

A gazdasági- és szociális program több részből áll. Magába foglalja a terület történelmét, a társadalmi, gazdasági és műszaki oldalát, az infrastruktúrát, a környezetvédelmet és jobbik esetben a közvélemény-kutatásokat (kérdőív, STEEP és SWOT elemzést) is.

Munkacsoportokban készül, a nyilvánosság számára eléggé ismeretlen dokumentum. A lakosság többsége szinte nem is tud róla. Sok esetben még a megválasztott képviselők sem tudnak róla, így tehát kevesen veszik komolyan. 

Ennek épp fordítva kell lennie. A kérdőív segítségével a települések lakosai is részt vehetnek a falu fejlődésének tervezésében, kifejezhetik elégedettségüket, vagy akár elégedetlenségüket, rámutathatnak a hibákra és hiányosságokra, ugyanakkor véleményt nyilváníthatnak a települések kimagasló előnyeiről is. Mindig jobb, ha a lakosok is bekapcsolódhatnak a tervezésbe, ezáltal érezhetik, hogy ugyanúgy hasznosak a falu részére és közelebbi kapcsolatot alakíthatnak ki falujukkal.

A programot négyévente aktualizálni kell és az illetékes tanácsnak jóvá kell hagynia. Ezt a dokumentumot követik más dokumentumok, például a falufejlesztési terv, a különböző megvalósítási projektek és az önkormányzat döntéshozó tevékenysége. Ennek tehát ebben a sorrendben kéne működnie, ami sajnos sok esetben nem így van. Mindig az adott önkormányzat vezetőségétől függ, hogy a programot követni fogja, vagy épp figyelmen kívül hagyja ezt. Mindenképp az első a jó választás.

Mivel ezeknek a dokumentumoknak most folyik az aktualizálása, ezért fontos olyan válsághelyzetekre is gondolni, mint amilyennek ma is részesei vagyunk. Fontos továbbá, az adott települések legfrissebb és valós adataiból kiindulni, figyelembe venni annak erősségeit és gyengéit, valamint lehetőségeit és a kockázatokat is. A gazdasági- és szociális fejlesztési program tehát nem csak egy darab papír, hanem a települések fontos eszköze, mégpedig a döntéshozatalnál és a fejlesztés iránymutatásánál az ilyen a krízishelyzetekben is.


Példa: http://www.klasov.sk/samosprava/phsr-obce-klasov/phsr-2015-2024/ , http://www.klasov.sk/samosprava/phsr-obce-klasov/aktualizacie/ .


Štítky: #phsr #planovacidokument #rozvoj #rozvojobce #rozvojvidieka #hospodarskyrozvoj #socialnyrozvoj #vidieckaoblast #strategia #planrozvoja #tvorbakrajiny #sidla

Pre viac informácií ohľadom spolupráce s nami nás neváhajte kontaktovať