ZERO WASTE életmód 6 + 1 alapelve

A ZERO WASTE, vagyis a "nulla hulladék" nem a mai kor nagy találmánya, hanem egyfajta hozzáállás, filozófia és életmód, amit régen már a nagyszüleink is ismertek. Na de mi is az a "ZERO WASTE" és hogyan élhetjük meg a mindennapjainkban? Hogyan tudnánk kevesebb hulladékot termelni és emellett gazdagabban élni? Olvasd el figyelmesen az itt megtalálható 6+1 tuti tippet

1.ReThink – Gondold át!

Minden egyes vásárlás előtt gondold át, hogy valóban szükséged van-e az adott termékre. 

2.ReFuse – Utasítsd el!

Utasíts vissza minden olyan terméket, amit rád akarnak erőltetni. Sajnos most még ott tartunk, hogy azon kapjuk magunkat, hogy hazavittünk pl. 10 nem kívánt műanyagzacskót. Egyszerűen csak mondd ezt: „Köszönöm, nem kérek”. :)

3.ReDuce – Csökkentsd!

Mégpedig a fogyasztásod. Itt kerül előtérbe a tudatos vásárlás fogalma. Hogy nem dőlsz be a marketing fogásoknak, hogy felismered a valódi igényeidet, és csak azoknak engedsz. Így csökkentheted az impulzív vásárlásokat és a felesleges tárgyakat az otthonodban. Ne feledd, hogy amit ma vásároltál, az lesz a holnapi szemeted. 

4.ReUse – Használd újra!

Amid van, azt használd, és hosszútávon törekedj tartós eszközök beszerzésére, amiket újra és újra használhatsz. Ha van olyan holmid, eszközöd, amit már nem tudsz használni, gondold át, adj nekik új funkciót. 

5.ReCycle – Hasznosítsd újra!

Ha a fentieket sikerült megvalósítanod, akkor valószínűleg el sem jutsz eddig a pontig. Ha mégis ki kell valamit dobnod, akkor azt feltétlenül a megfelelő szelektív kukába tedd, így adva egy második életet a hulladékodnak. Az újrahasznosítás nem lehet megoldás a hulladékkrízisre, amiben jelenleg élünk, hiszen előbb utóbb úgyis szemét lesz belőle. Ennél sokkal fontosabb a hulladék keletkezésének a megelőzése.

6.Responsible Disposal – Ártalmatlanítsd felelősen!

Számos veszélyes hulladéknak minősülő dolog van egy háztartásban, nem is gondolnánk mennyi:takarítószerek,sütőolaj,elektromos és elektronikai hulladékok, gyógyszerek, festékek,stb. A legfontosabb,törekedjünk minél kevesebb vegyszerrel, mérgező dologgal körbevenni magunkat,így kevesebb gondunk lesz a veszélyes hulladékok gyűjtésével és megfelelő helyre való leadásával.

+1 ROT – Komposztálj!  :) 

A háztartási hulladékok 1/3-a komposztálható. Gondolj csak bele, ezzel az egy lépéssel látványosan csökkentheted a hulladékodat. Komposztálj a kertben,a lakásban is használható gilisztakomposztáló segítségével, vagy keress közösségi komposztálót. 

Igen, már ilyen is van. ;)Ak máte záujem stať sa naším obchodným partnerom a ďalej predávať naše produkty, kontaktujte nás